Hi ha diversos jaciments arqueològics que abasten des de l'època arcaica de Grècia fins a la dominació romana. A banda dels grans llocs arqueològics (l'Acròpoli, les dues àgores, el Ceràmic i el temple de Zeus Olímpic), abunden els llocs a la ciutat on es poden veure restes d'edificis antics: des de la llanterna de Lisícrates o el monument de Filopappos, fins a restes d'una muralla a prop del mercat central, unes termes al carrer Amalias o una secció vertical de diverses capes arqueològiques a l'estació de metro de la plaça Syntagma. Hi ha treballs de restauració i remodelació continus per tota la ciutat.

Les restes des de l'època medieval fins al segle XVIII inclouen un gran nombre d'esglésies bizantines, el Monestir de Kaisariani i Monestir de Dafni. Hi ha moltes mostres d'arquitectura neoclàssica del segle XIX i principis del XX, com l'anomenada trilogia neoclàssica.

Un dels museus més destacats d'Atenes és el Museu Arqueològic Nacional, que conté la major col·lecció d'objectes i obres d'art de la Grècia clàssica del món, incloent peces famoses com la màscara funerària d'Agamèmnon o el Zeus de Artemísion. Altres museus importants, especialitzats en altres èpoques històriques, són el Museu d'Art Ciclàdic i el Museu Cristià i Bizantí. El Museu Benaki abasta des de la Prehistòria fins al segle XX. L'Acròpoli, l'Àgora Antiga i el Ceràmic també tenen museus in situ. A més a més, es va inaugurar un nou museu de l'Acròpoli, dotat d'un espai d'exhibició molt més gran, el 20 de juny de 2009.

Atenes compta amb molts recintes per a teatre, música, exposicions i espectacles. Un dels esdeveniments més significatius és el Festival d'Atenes, que té lloc entre els mesos de maig i octubre i comprèn representacions d'òpera, dansa, teatre (especialment teatre grec clàssic) i concert, utilitzant, entre d'altres escenaris, el teatre Odeó d'Herodes Àtic (al costat de l'Acròpoli, construït al segle II dC).